sg-500"Människorna hata mig därför att jag kan skriva så djävligt bra!"

Brev till Leopold Littmansson 1894

August Johan Strindberg föddes 1849 i Stockholm. Han är en av Sveriges mest betydelsefulla författare, dramatiker och konstnär. Många av hans verk räknas till de svenska klassikerna. Strindberg är även känd internationellt. Framför allt är det dramat Fröken Julie som spelas utomlands.

Dramat Mäster Olof från 1872 var ett genombrott i svensk dramatik och sattes upp på Kungliga teatern.
Den naturalistiska romanen Röda rummet från 1879 var Strindbergs stora genombrott. Den gestaltar bohemlivet bland konstnärskretsarna i Stockholm som Strindbergs levde bland.
Strindberg räknades till de svenska åttiotalisterna och bland annat frågor inom arbetarrörelsen intresserade honom och han mottog arbetarnas nobelpris.

Mellan 1907-1910 drev Strindberg sin egen teater vid Norra Bantorget i Stockholm tillsammans med teatermannen August Falck. Kammarspelen Oväder, Brända tomten, Spöksonaten och Pelikanen skrevs alla direkt för den lilla experiment scenen.

Strindberg dog 14 maj 1902.
60. 000 sörjande följde honom till sista vilan på Norra begravningsplatsen.

Strindbergs Intima Teater | Det lilla Ovädret 20141
1263
post-template-default,single,single-post,postid-1263,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Det lilla Ovädret 20141

01lillaovadretSkitväder Busväder Riktigt dåligt väder Hundväder

Det lilla Ovädret är slutseplat för denna gång men kan komma att dyka upp senare under 2015!

Pressbilder

Ett litet teateräventyr i rusk och regn. En magisk vandring. Nyskrivet och inspirerat av Strindberg själv, om vänskap, omtanke och kaos.

På Intima teatern regnar det men vi smyger in under paraplyet. Här möter vi portvakterskan som vaktar teaterporten, Tussen som tappat sin vante, Fen som styr över människornas öde. Och så Ovädret förstås. Som Indras döttrar vandrar barnen genom föreställningens små prövningar!

sara_2_300Manus: Tuvalisa Rangström.
Medverkande:
Tussen- Tuvalisa Rangström
Fen – Johanna Holmström
Portvakterskan – Katharina Lind
Portvakterskan –  Sara Turpin
Ovädret – Ulf Drakenberg.

Regi: Ensemblen.
Musik: Peter Ågren.
Kostym: Sanna Nyström.
Ljussättning/projektioner: Jonatan Winbo.
Fotograf: Sandra Löv.
Tack till Olle Axén, Berit Tidblad.

 

tuva_300 10lillaovadret ovader_joh_300 ovader_kath300