Strindbergs Intima Teater | Röda Rummet
3112
page-template-default,page,page-id-3112,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

RÖDA RUMMET

Av bl.a. August Strindberg

En performance med Anette Sallmander

Regi: Anna Wallander

Ljus: Gustave Lund

 

PREMIÄR 16 NOV

 

Mötet med Strindbergs Röda Rummet började i ett klassrum på Kungsholmens Gymnasium. En vikarie i ämnet svenska stiger flärdfullt in genom dörren. Hon säger: ”Just nu är ni elever på ekonomisk linje men ni bestämmer själva vilken riktning era liv ska ta och ni kan bli precis det ni själva vill.”

Efter den dagen blev inget sig likt.

 

Föreställningen utgår från August Strindbergs genombrottsroman Röda Rummet (1879). Den handlar om en ung man som lämnar sin ämbetsmannabana och blir en del av en konstnärsgrupp som kämpar mot etablissemanget. Men den utspelar sig också på Röda rummet på Berns salonger i Stockholm 1979 där Anette Sallmander lever bohemliv i punkens era.

 

August Strindberg sökte det litterära uttrycket och fann inspiration genom de franska bröderna Goncart; författarna som anses vara de första att i romanform skildra konstnärer och deras bohemliv i romanen Manette Salomon (1867). Karaktären med samma namn är en fri bohem som har bestämt sig för att inte låta sig tämjas av konventioner.

 

Följ Strindberg, Anette och Manette genom Röda rummets frågeställningar om hur vi får mod att ifrågasätta makten, normer, och etablissemanget.