Strindbergs Intima Teater | Svarta handsken
3291
page-template-default,page,page-id-3291,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

SVARTA HANDSKEN

”Svarta Handsken” är ett julmysterium av August Strindberg. Pjäsen är baserad på Strindbergs eget liv i Blå Tornet (nuvarande Strindbergsmuseet) och handlar om hur hyresgästernas öden korsar varandra; den vackra och rika unga kvinnan på första våningen, den gamle filosofen på vinden, portvakten i källaren, en elegant gammal dam, en rad hembiträden, en ofta uppdykande jultomte samt en julängel som lär oss livsläxor om förluster och försoning.

 

Strindberg beskriver huset som ett Babels Torn med en kakafoni av röster som till slut ljuder samstämmigt i gemensam julstämning.

 

”Svarta Handsken” är den femte och sista av Strindbergs kammarspel. Den skrevs för Strindbergs Intima Teater 1909, men till skillnad från Oväder, Brända tomten, Spöksonaten och Pelikanen hade den aldrig premiär på teatern, men nu kommer pjäsen äntligen att spelas där den hör hemma. Vi är stolta att få presentera Rob Melrose, konstnärlig ledare vid the Alley Theatre i Houston, Texas i ett samarbete med Strindbergs Intima Teater där han regisserar Svarta handsken i en spännande nytolkning som lånar inspiration från förordet till Ett Drömspel:

”Personerna klyvas, fördubblas, dubbleras, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas.”

Samarbetet fått stöd av Sveriges ambassad i Washington, Statens kulturråd och Pro Suecia Foundation.

PREMIÄR 19 DECEMBER

Av August Strindberg

Med: Marina Almén, Matilda Bördin, Lucas Carlsson, Jacob Danielsson,

Tilda Henriksson, Ida Jensen, Jessie Lewis Skoglund och Oskar Webrell

Regi: Rob Melrose

Ljus och secnografi: Gustave Lund

Skådespelarna är praktikanter från utbildningen i mimskådespeleri

på Stockholms dramatiska högskola/Stockholms konstnärliga högskola