sg-500"Människorna hata mig därför att jag kan skriva så djävligt bra!"

Brev till Leopold Littmansson 1894

August Johan Strindberg föddes 1849 i Stockholm. Han är en av Sveriges mest betydelsefulla författare, dramatiker och konstnär. Många av hans verk räknas till de svenska klassikerna. Strindberg är även känd internationellt. Framför allt är det dramat Fröken Julie som spelas utomlands.

Dramat Mäster Olof från 1872 var ett genombrott i svensk dramatik och sattes upp på Kungliga teatern.
Den naturalistiska romanen Röda rummet från 1879 var Strindbergs stora genombrott. Den gestaltar bohemlivet bland konstnärskretsarna i Stockholm som Strindbergs levde bland.
Strindberg räknades till de svenska åttiotalisterna och bland annat frågor inom arbetarrörelsen intresserade honom och han mottog arbetarnas nobelpris.

Mellan 1907-1910 drev Strindberg sin egen teater vid Norra Bantorget i Stockholm tillsammans med teatermannen August Falck. Kammarspelen Oväder, Brända tomten, Spöksonaten och Pelikanen skrevs alla direkt för den lilla experiment scenen.

Strindberg dog 14 maj 1902.
60. 000 sörjande följde honom till sista vilan på Norra begravningsplatsen.

Strindbergs Intima Teater | Tjuvar
1666
post-template-default,single,single-post,postid-1666,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_from_right,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Tjuvar

Calle Flygare Teaterskolas skådespelarprograms avgångsklass 4B spelar Tjuvar av Dea Loher

”Tror du att det finns människor som jag, som lever som om de inte levde. Som stjäl sig igenom hela sina liv, försiktigt och skyggt, som om ingenting tillhörde dem, som om de inte hade någon rätt att uppehålla sig där. – Som om vi vore tjuvar”.

Pjäsen Tjuvar är skriven av Dea Loher. För regi står Camilla Larsson och för ljusdesign/teknik står Kevin Wyn-Jones.

I rollerna ser vi skådespelarprogrammets avgångsklass 4 B: Emilia Rehnberg, Emma Valstedt, Hannes Savilahti Milde, Oskar Laring, Stephanie Radionova, Therese Jakobsson, Tim Olsson, Tommy Carlberg och Vanessa Andersson.

Föreställningen rör sej i ett landskap av udda existenser som försöker hitta mål och mening i sina liv. Det går väl sådär kan vi lugnt säga. Ensamheten rör sig som en skör tråd genom karaktärernas liv. Flertalet karaktärer samma namn för att betona presentationen av en människa som har förlorat, eller är på väg att förlora, sin funktion i det moderna samhället. Antingen står de stampande och inte kommer vidare eller så har de givit upp sina liv eller lever ett liv de inte längre vill leva. Syret har tagit slut. Föreställningen kastar sig mellan absurt komiska situationer och det svartaste svarta i tillvaron.

Dea Loher är född 1964 i Traunstein i Bayern, är en tysk dramatiker och prosaförfattare. Hennes dramatik bygger ofta på uppbruten dramaturgi där stilen är knapp och rytmisk. Ofta används historiskt material där hon ställer individen mot samhällets normer. Starkt känslomässiga uttryck blandas med existentiella och moralfilosofiska frågor. Pjäsen har spelats på både Dramaten och Helsingborgs stadsteater 2011.

”Det är väl fint, livet.- Se på mig. Du sötnos, men du måste anstränga dej en smula, för att tycka det är fint. Livet, det är som att lära sig prata. Eller simma. Eller köra bil då. Livet är chockerande enkelt — Du måste älska det”.
Ja, kära medmänniskor – hur ska man bära sej åt för att leva? Vad är det att vara människa? Livet är nu. Vänta inte. Vi spelar nu – kom!

Föreställningstider
Fre 2/6  19:00
Lör 3/6 15:00 och 19:00
Sön 4/6 16:00

Biljettpris
Ordinarie 175 kr
Pensionär/studerande 135 kr

Köp biljett

 

Tags: