SKÅDESPELERSKAN
Ester är precis där hon ska vara i livet. Hennes karriär har tagit fart, och hon har förlovat sig! Allt börjar äntligen falla på plats - tills hon ska följa med sin fästman hem över julen för att träffa hans familj.
​
En dramakomedi av Anne Charlotte Leffler från 1873 där vi ställs ansikte mot ansikte med kvinnorollen, arbetet och identiteten. Idag, när huskvinnan debatteras friskt, och det trendigaste på tiktok är glorifiering av hemmafru-livet, så tar vi ett steg bakåt i tiden och funderar på vad det de här trenderna egentligen innebär.
Vad är det vi offrar för kärleken?
​
Av: Anne Charlotte Leffler
Regi: Dina Lagerman
På scen: Nina-Jane Jacobson, Jacques Karlberg, Kema Rausner,
Elin Smedman, Sol Stoltz Törnros och Anders Röstlund
Kostym: Viola Weidemann och Bobo Brobert Lund
I bearbetning av: Dina Lagerman och Nina-Jane Jacobson
Foto och grafik: Rolf Jacobson
Ljud och ljus: Gustave Lund
Längd: Ca en timme
PREMIÄR 13 DECEMBER
DÖDSDANSEN
​
NYPREMIÄR 6 JANUARI 2025
​
​
Två skådespelerskor möts på ett öde scengolv och väntar på något som ska ske. Dåtid och nutid möts i det repetitiva undersökandet av nuet, rollerna och iscensättningen. Kampen mellan livet, teatern och hur det ska sluta. En existentiell och humoristisk föreställning med två av Sveriges mest tongivande skådespelerskor.
​
​
Med: Marie Göranzon och Gunilla Nyroos
Av Lolo Amble och August Strindberg
i bearbetning av Anna Pettersson
Regi: Anna Pettersson
Musik och ljus: Gustave Lund
​​
Längd: ca. 1 timme​​
​
STAFFAN & AUGUST
​
Få dramatiker och scenkonstpersoner har likt Staffan Westerberg blivit så hårt kritiserade samtidigt som han har varit en hyllad och respekterad allkonstnär.
Mannen som förstörde en hel generation har både skrivit, regisserat, skapat scenografier och medverkat i en mängd föreställningar på flera av landets stora scener, i film och på tv. De radikala barnprogram under 1970- och 80-talet med honom själv som dockspelare har lämnat ett stort avtryck inom svensk kultur, t.ex. fick ’’Vilse i pannkakan’’ (1975) stor uppmärksamhet för sin allvarsamma och fantasifulla surrealism.
​
Han har ofta använd Strindberg som en inspirationskälla och ibland utgått från hela verk. I den här föreställningen har vi låtit Staffans och Augusts texter stå i dialog och skapa en ny helhet med skådespelerskan Anna-Karin Håkansson och musikern Miriam Oldenburg på scenen i regi av Anna Pettersson och ljus av Gustave Lund.
Välkommen in till en poetisk och halsbrytande upplevelse.
​
​
Med: Anna-Karin Håkansson och Miriam Oldenburg
Regi: Anna Pettersson
Ljus: Gustave Lund
​
PREMIÄR 20 JANUARI
​
Längd: ca. 1 timme
ETT LITET DRÖMSPEL
Ett litet drömspel är en lek för unga och gamla, en inbjudan till att utforska det nödvändiga behovet av varandra. Inne i ett skåp ligger August. Ur skåpet ramlar den besvikelse han burit på. Det är en polis i form av en sko, en porslinfigur som heter Victoria, en hatt som spelar advokat och en frispråkig ängel som sjunger:
​
«Det är synd om den som allting vet för han kan inte ha någon hemlighet. För honom har jorden stannat. men jorden ska snurra och vi med den och vi undrar och önskar och undrar igen och har rätt så kul under tiden»
​
Ur oväntade möten uppstår mystik, musik och komik.
Med experimenterande dockteater tolkar Fiasko Kompaniet detta interaktiva
och existentiella drömspel.
Femton roller på två skådespelare, kära publik, vad som helst kan hända!
​​
Av och med: Fiasko Kompaniet
Manus: Staffan Westerberg - Dramaturg: Anna Pettersson
På scen: Livia Hiselius, Maria Strand Renberg Musik: Maria Strand Renberg
Ljud och ljus: Gustave Lund
Bollplank: Sara Bubenko Engström, Staffan Westerberg
Affisch: Lova Hiselius, Ludvig Turegård
Längd: ca. 1 timme
​
PREMIÄR 5 APRIL
SYSTRARNA NYLUND
2022 fick SIT för första gången kontakt med Märta, Linnéa och Karin Nylund. Tre systrar som sedan 2004 drivit ett kulturhus och, under årets mörkaste tid, en årlig midvinterfestival i Korpilombolo där de är födda och fortfarande lever sina liv. Intresset för hur de, med kulturen som medel, har lyckats stoppa utflyttningen och engagera en bygd växte och SIT har sedan dess vid tre tillfällen medverkat under ”The European Festival of the Night". När systrarna, våren 2024, mottog H.M. konungens medalj av den 5:e storleken med högblått band för framstående insatser inom kulturlivet i Tornedalen och främjandet av minoritetsspråket meänkieli så ordnades en efterföljande tillställning på SIT där de hyllades för sitt arbete och sitt engagemang.
​
Anna Pettersson har intervjuat systrarna ett flertal gånger och med hjälp av filmfotografen Klas Hjertberg dokumenterat delar av systrarnas vardag för att skapa en föreställning om deras livsverk. Då Karin hastigt gick bort under sommaren 2024 kommer endast Linnea och Märta medverka på scenen. Uppsättningen kommer bland annat handla om hur de, genom att skapa fysiska mötesplatser för kulturutbyten, har påverkat sin omgivning och om deras projekt att översätta bibeln till meänkieli.
​
Med: Linnea och Märta Nylund
Sammanställd av: Anna Pettersson
Foto: Klas Hjertberg - Ljus: Gustave Lund
​
SPELAS 22-25 APRIL​
OBS: Endast 7 föreställningar i Stockholm.
Längd: ca. 45 minuter
FRIDA UHL
Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet samt riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till ekonomisk självständighet, sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna; hon startade cabaretscener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina mäns texter till flera olika språk (bl.a. Strindbergs Vetenskapliga skrifter till engelska) och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen.
Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling in i framtiden.
​​​
Av Hanna Nygårds och Anna Pettersson
På scen: Hanna Nygårds
Regi: Anna Pettersson
Kostym: Anita Darmark - Ljud och ljus: Gustave Lund
​
SPELAS 28 DECEMBER
Längd: ca. 45 minuter
QUINNORNA
De förändrade kvinnors förutsättningar för framtiden och lade grunden för möjligheten till ett jämställt samhälle. Med sin kamp skapade de utrymme för kvinnor att rösta, påverka och delta i debatten. För några av dem startade formuleringarna i skrift, för andra i tal och föreläsningar. De figurerar i varandras böcker, förenas genom sina politiska engagemang och håller samtalet levande genom brevväxlingar och möten.
​
En föreställning som med ett direkt publiktilltal, värme och humor skildrar berättelsen om fyra av Sveriges mest intressanta och tongivande kvinnor; Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Victoria Benedictsson och Ellen Key.
​
Regi och text: Anna Pettersson
Medverkande: Amanda Gordon
Ljud och ljus: Gustave Lund
Vetenskaplig rådgivare: Claudia Lindén​
Kostymstöd: Anita Darmark och Lotta Borgman
Längd: ca. 45 minuter
​​​
SPELAS 29 DECEMBER
​​
​
​
Vill du stötta Strindbergs Intima Teater?
I så fall går det bra att swisha valfritt belopp här:
Du kan även använda vårt plusgiro:
41 05 82-1
AFFISCHFOTON: PER BOLKERT
NYHETSBREV
Vill du ha rabatterbjudanden till våra föreställningar?
Skriv då upp dig på vår lista för nyhetsbrev.
BILJETTER
All biljetthantering sköts av Nortic.
Vid inställt evenemang är det Nortic som hanterar återbetalningen.
Den sker vanligtvis inom fyra veckor från att sista datum för val passerat.
​
Strindbergs intima vänförening: Föreningen August Strindbergs Intima Teaters vänner bildades 2003 när teatern återöppnades.
Om du vill ha kontakt kan du nå dem på Facebook eller via mail.
​​​​​​​​
​