top of page

SYSTRARNA NYLUND

2022 fick SIT för första gången kontakt med Märta, Linnéa och Karin Nylund. Tre systrar som sedan 2004 drivit ett kulturhus och, under årets mörkaste tid, en årlig midvinterfestival i Korpilombolo där de är födda och fortfarande lever sina liv. Intresset för hur de, med kulturen som verktyg, har lyckats stoppa utflyttningen och engagera en hel bygd ledde till flera möten och samarbeten, bl.a. har SIT vid tre tillfällen medverkat i deras årliga festival: ”The European Festival of the Night". När systrarna, våren 2024, mottog H.M. konungens medalj av den 5:e storleken med högblått band för framstående insatser inom kulturlivet i Tornedalen och främjandet av minoritetsspråket meänkieli så ordnades en efterföljande tillställning på SIT där de hyllades för sitt arbete och sitt engagemang. 

 

Anna Pettersson har intervjuat systrarna ett flertal gånger och dokumenterat delar av deras vardag för att skapa en föreställning om deras livsverk. Då Karin hastigt gick bort under sommaren 2024 kommer endast Linnea och Märta medverka på scenen. Uppsättningen kommer bland annat handla om hur de, genom att skapa fysiska mötesplatser för kulturutbyten, har påverkat sin omgivning och om deras projekt att översätta bibeln till meänkieli. 

 

En sinnlig och eftertänksam föreställning där systrarnas hem och handlingar iscensätts på SIT och där ljuden, tankarna och gärningarna står i centrum. Det är en slags poetisk, iscensatt dokumentär och är också starten för en rad scentillfällen på SIT under 2025 under tematiken ”Vad är motsatsen till våld - i handling?” 

 

Kom och lugna ner era sinnen med oss! 

​

Texter och medverkan: Linnea och Märta Nylund

Idé, koncept och regi: Anna Pettersson

Foto: Klas Hjertberg - Ljud, ljus och filmklippning: Gustave Lund

NYSN-Layout 1.jpg
FUSTÖD.jpg

FRIDA UHL

Frida Uhl var en allkonstnär och en hårt arbetande teater- och konstkritiker, idag mer känd för att vara ”Strindbergs andra hustru” än hur hon påverkade den moderna litteraturen och kulturlivet samt riskfyllt stred för den konstnärliga friheten och mot censuren av allt som då ansågs vara moraliskt förkastligt. Hennes liv var kantat av skandaler och halsbrytande projekt där hon hävdade kvinnans rätt till ekonomisk självständighet, sexuell frigjordhet och intellektuellt skarpsinne. Inom scenkonsten var hon en pionjär med fingertoppskänsla för de nya strömningarna; hon startade cabaretscener och skapade nätverk för konstnärer, artister och näringsidkare. Under sina resor översatte hon sina mäns texter till flera olika språk (bl.a. Strindbergs Vetenskapliga skrifter till engelska) och skapade arbetstillfällen för dem runt om i världen.

 

Genom att dramatisera delar ur Fridas liv tagna från hennes egna anteckningar, brev och texter vill vi belysa hennes enastående arbete, hennes mod och hur hon visar riktningen för oss mot förnyelse och utveckling in i framtiden.​

 

AV HANNA NYGÅRDS OCH ANNA PETTERSSON

PÅ SCEN: HANNA NYGÅRDS

REGI: ANNA PETTERSSON

KOSTYM: ANITA DARMARK - LJUD OCH LJUS: GUSTAVE LUND

Längd: ca. 45 minuter

​

SPELAS 5 MAJ

GÄSTSPELSMÅNAD MAJ

Tyvärr är föreställningen JAG SPÄNNER UPP HIMLEN MED EGNA HÄNDER med Revet Scenkonst

som skulle spelat på SIT den 2 och 3 maj inställd.

JÄRNKRONAN

Järnkronan är en humoristisk och berörande föreställning med sång, musik och poetiska videoprojektioner. Musikteater som är både intim och stor i sin dramatiska form. 

Didrik kämpar för bygdens livsvillkor men drömmen slutar i en fängelsecell på Långholmen. Där flätar han samman framgång och bakslag med kärlekens höjder och svekets djup. Där stiger Lillvattnets dimmor och en längtan; efter en plats som är ett utdraget skri av skönhet. Då den fallne hjälten för sent får inse, att större makter spelat över hans huvud.

Berättelsen bygger på verkliga händelser om Sara Lidmans egen farfar.

OBS! Föreställningen spelades under namnet "Jernbanan", sommaren 2024 på Tractor Teater, men har för att undvika förväxling med Västerbottensteaterns och Uppsala Stadsteaters versioner bytt namn till JÄRNKRONAN.
 

Medverkande:
Regi, bearbetning, skådespelare: Jakob Hultcrantz Hansson
Manus: Dag Thelander efter Sara Lidmans böcker om Jernbanan.
Originalmusik: Per Wickström
Scenografi: Caroline Romare, Erik Axelsson och Jakob Hultcrantz Hansson
Kostym: Helena Andersson och Jakob Hultcrantz Hansson
Musikarr och inspelningar: Mattias Kågström
Skådespelare videoprojektioner:
Ellinor Lindgren som Hagar - Amina Avdic som AnnaStava
Loke Hultcrantz som IsakMårten, Jakob Hultcrantz Hansson som PappaMårten, Konsul Lidstedt, Patron Lidstedt, Goliat, Spadar Abdon, Länsman Holmgren
Affischfoto: Håkan Larsson - Föreställningsfoto: Thor Hauknaes
Ljusdesign, ljud, film, klippning, teknik och grafisk design: Jakob Hultcrantz Hansson
Produktion: Tractor Production AB

SPELAS 8 TILL 11 MAJ

VAR ÄR MIN MAN?​

När det otänkbara händer

Bollan och Andreas skulle åldras tillsammans. De längtade efter att få ta barnbarnen till Liseberg. Att få åka karusell och äta spunnet socker med dem. Det blev inte så. De hann inte. När Andreas insjuknar i Alzheimer ställs den trygga tillvaron på paus. En drabbande monolog om att vara nära anhörig under en svår period i livet.

​

​–Jag spelar en kvinna vars man drabbas av Alzheimers sjukdom i 60-årsåldern. Publiken får följa med på hennes resa, genom motgångarna men också genom det som styrker henne, berättar skådespelaren Marie Delleskog. 

 

Scensamtal:

I anslutning till föreställningen är du välkommen att lyssna in på vårt efterföljande scensamtal. Annika Jankell, journalist, Alzheimerfondens ambassadör och känd från b la Melodikrysset samtalar med anhöriga om hur det är när en älskad närstående drabbas av Alzheimers sjukdom. Om att få det livsomvälvande sjukdomsbeskedet, hur livet förändras, vad man kan göra för att stödja, lindra och själv få kraft att leva vidare.

Längd: ca 30 min

 

​

På scen: Marie Delleskog

Regi och bearbetning: Carina M Johansson

Manus: Ylva Lööf

Ljud: Karin Bloch-Jörgensen

Förlag: Colombine

​Längd: 50 min

 

​

Föreställningen är ett gästspel, producerad av Göteborgs Stadsteater i samarbete med Alzheimerfonden.

SPELAS 12, 13 OCH 14 MAJ

​

LILLE STORE CHAGALL

​

Ett poetiskt musikaliskt drömspel om vikten av att gå sin egen väg i livet och att följa sina drömmar. 
Den åldrade konstnären Marc Chagall möter sig själv som barn i form av en docka. Tillsammans återvänder pojken och den gamle mannen till de minnen som format Chagalls liv. Sorg och glädje, kärlek, vänskap och drömmar. Barndomen lever kvar inom den gamle mannen under hela hans liv och påverkar honom i hans skapande.
Vi reser med Chagall genom den fantastiska musikskatt som finns i de musiktraditioner där Chagalls liv ägde rum; i de fattiga judiska kvarteren i Vitryssland och vidare till Frankrike. En hyllning till fantasin, musiken, leken och konsten som vi inte kan leva utan.

 

Manus och regi: Ingalill Ellung
Medverkande: Annika Arnell, Manne af Klintberg, Miriam Oldenburg
Dockor och scenografi: Annika Arnell

Målningar: Inspirerade av Marc Chagall
Musikansvarig: Miriam Oldenburg - Fiolinslag: Semmy Stahlhammer
Ljusdesign: Kundali Björkum Löfstrand - Foto: Håkan Jelk
Produktion: Arnell Scenkonst & Ellung Teater
Med stöd av Konstnärsnämnden, Region Stockholm, Kulturförvaltningen – Stockholms stad,
Musikverket, Länsmusiken Stockholm, Helge Ax:son Johnsons Stiftelse, Mercado Medic

SPELAS 17 OCH 18 MAJ

​

FAMILJEFÖRESTÄLLNING FRÅN 6 ÅR

SELMAS SAMLADE VREDE

Det blir stor teater i det lilla formatet när Görel Crona gestaltar en annan Selma Lagerlöf än den sagotant vi kanske är vana vid. Vi får följa författarens väg från ung flicka till åldrad nationalikon. Vi får möta barnet, tonåringen, studenten och den vuxna kvinnan som är beredd att göra avkall på ALLT för att få skriva. Vi får också uppleva Selmas passioner och hennes enträgna kamp för kvinnors rättigheter och för ett jämställt samhälle. 

​

Speltid: Ca 1 timme.
Regi och medverkande: Görel Crona.

Text: Margareta Skantze.

Affischfoto: Ines Sebalj. 

​​​

SPELAS 21 OCH 22 MAJ

FORDRINGSÄGARE

Huvudpersonerna är Tekla och hennes make Adolf, som är en konstnär med sviktande hälsa. Adolf har fått besök av sin nyfunne vän Gustav som sitter och samråder med honom om vad han skall ta sig till med sin fru Tekla, som hela tiden leker med honom. Han befarar att hon är otrogen så som hon ränner runt på nätterna. Det han inte vet är att Gustav en gång varit gift med Tekla och har nu likt en fordringsägare kommit för att ta tillbaka henne...Fordringsägare är ett av Strindbergs mest psykologiska och naturalistiska verk, som skildrar människans mörka sidor och konflikter. Pjäsen är skriven 1888–1889 och hade premiär den 9 mars 1889 på Dagmarteatern i Köpenhamn. Svensk premiär hade den 1 mars 1890 på Svenska teatern i Stockholm och väckte stor uppmärksamhet för sin vågade och provocerande handling.Föreställningens längd: ca 2 timmar inklusive paus.

Regi: Christer Jonsson.
Kostym: Laura Prato.
Dramaturg: Thomas Lohmander.
Musik: Miranda Coral Engholm och Christer Jonsson.

Medverkande på scen: Nanna Nore och Christer Jonsson.

​

SPELAS 31 MAJ och 1 JUNI

Selma växer upp på en gård i västra Värmland. När hon är 4 år blir hon plötsligt förlamad. Varför vet ingen. En förlamning som bryts när hon möter sin sagofåglel från Paradisön. Hennes familj tror att det är kurbaden som botat henne men hon vet att det är fågeln. Hon har blivit en som ser. Vi får följa Selma på hennes resa till släktingarna i Stockholm där hon äntligen får möta konsten. Och det är den som öppnar hennes hjärta och gör henne till en modern kvinna. En kvinna som förförs i Köpenhamn av vad som då kallades vänninneskap. En kvinna som skriver sig förbi den manliga kultureliten och tar sig en plats i Svenska Akademien. En kvinna som helt enligt sin plan blir en begåvad och beryktad författarinna.

 

Skådespelare: Anna Azcarate 
Texter av Niki Gunke Stangertz & Selma Lagerlöf 

Regi: Niki Gunke Stangertz
Musik: Sami Al Fakir
Ljus: Gustave Lund

​

​

SPELAS PÅ:

​​

ÖSTERSUND, STORSJÖTEATERN 9/5 - KÖP BILJETTER

​​

JAG ÄR DEN SOM SER

JÄDSS Ren.jpg

Vill du stötta Strindbergs Intima Teater?

I så fall går det bra att swisha valfritt belopp här:

swish-QR-large.png

Du kan även använda vårt plusgiro:

41 05 82-1

AFFISCHFOTON: PER BOLKERT

images.png
download.png

NYHETSBREV

Vill du ha rabatterbjudanden till våra föreställningar?

Skriv då upp dig på vår lista för nyhetsbrev. 

Tack för ditt meddelande!

BILJETTER

All biljetthantering sköts av Nortic.

Vid inställt evenemang är det Nortic som hanterar återbetalningen.

Den sker vanligtvis inom fyra veckor från att sista datum för val passerat. 

​

Strindbergs intima vänföreningFöreningen August Strindbergs Intima Teaters vänner bildades 2003 när teatern återöppnades.

Om du vill ha kontakt kan du nå dem på Facebook eller via mail.

​​​​​​​​

​

MED STÖD FRÅN
STOCKHOLM STAD
 
download.png
OCH
REGION STOCKHOLM
 
SIT0c0m0y100k kopia.jpg

Strindbergs Intima Teater

Västmannagatan 1

111 24 Stockholm

bottom of page