STAFFAN & AUGUST
PREMIÄR 20 JANUARI 2025

"Mycket roligt! "
"Anna Petterssons hjärtliga, svängiga kabaretremix..."
”Anna-Karin Håkanssons porträttlika gestaltning i vita långkalsonger är som ett kärleksbarn av dessa båda kulturikoner.”'
”dragspelaren och sidekicken Miriam Oldenburg som pumpar upp kabaretstämningen med tajmad finess och blomster i byxorna.”
"Här flimrar också helt nutida absurditeter förbi, filtrerade genom Westerberg och Strindberg. I en scen som manifesterar drömspelets osammanhängande men till synes logiska form har Vilse tydligen glömt sekretesshandlingar på offentliga platser flera gånger, så nu måste han straffas och låsas in i källaren under Ungerns ambassad."
-Cecilia Djurberg / Aftonbladet
”En glad och oförutsägbar scenhändelse…”
”Mitt i allt det vilda och groteska handlar det om en stilla ensamhet,
om att vara vilse i hela verkligheten.”
- Sara Granath / SvD
"Anna Pettersson låter Staffan Westerbergs och August Strindbergs texter diskutera med varandra, fördjupa varandra och något nytt skapas"
- Rosemari Södergren / Kulturbloggen
"Det är full rulle redan från början med referenser till såväl filmen som litteraturen och konsten. Det är clowneri och cirkus"
"Det är minnen och upplevelser, längtan och vilsenhet som blandas till en kabaret"
- Yvonne Ihmels / Kulturtidskriften Cora
"Roligt och genomtänkt..."
"Staffan & August blandar strofer ur den vilsna titanens verk och den vilsne i pannkakans verk till ett nytt litet välvävt drömdrama av Anna Petersson."
- Jenny Teleman / Kulturnytt
"Hela kabarén är fluffigt gudomlig, som att gå in i ett rum och bli bjuden på surprise party där alla ens bästa och snällaste vänner har samlats för att bjuda på ens favoritgodis."
"Anna-Karin Håkansson är en scenisk amazon"
"Miriam Oldenburg, med sin värme och närvaro med dragspelet, är den perfekt sympatiska partnern till Håkanssons ljuvliga yrväder."
"Fräckt och uppkäftigt i den anrika lokalen."
- Auditorius

En halsbrytande och poetisk cabaret där tid och rum icke existera, där inbillningen spinner ut och väver nya mönster; en blandning av minnen, upplevelser, fria påhitt, orimligheter och improvisationer. Där Staffan Westerbergs och August Strindbergs texter smältas samman, klyvas, fördubblas, dubbleras, dunsta av, förtätas, flyta ut och samlas.
Få dramatiker och scenkonstpersoner har likt Staffan Westerberg blivit så hårt kritiserade samtidigt som han har varit en hyllad och respekterad allkonstnär.
Mannen som förstörde en hel generation har både skrivit, regisserat, skapat scenografier och medverkat i en mängd föreställningar på flera av landets stora scener, i film och på tv. De radikala barnprogrammen under 1970- och 80-talet har, med med sin allvarsamma och fantasifulla surrealism och med honom själv som dockspelare, lämnat ett stort avtryck inom svensk kultur, .
Han har ofta använt Strindberg som en inspirationskälla och ibland även utgått från hela verk. I den här föreställningen har vi låtit Staffans och Augusts texter stå i dialog och skapa en ny helhet.
Välkommen in till en poetisk och halsbrytande upplevelse.
Medverkande: Anna-Karin Håkansson och Miriam Oldenburg
Bearbetning, regi och scenografi: Anna Pettersson
Ljus: Gustave Lund
Koreografiöga: Catharina Allvin
Kostymstöd: Lotta Borgman och Anita Darmark
Längd: ca. 50 minuter
I samband med föreställningen ”Staffan och August” visas utställningen ”En ask i en ask i en ask” - Tankar och konst av Staffan Westerberg” i Strindbergs intima teaters foajé 20 januari – 14 april 2025. Utställningen är producerad av Kin museum för samtidskonst i Kiruna.
Curator är konstnären Andjeas Ejiksson.
Utställningen presenterar utsnitt ur Westerbergs tankevärld i sju resväskor, fyllda med både välkända och nya karaktärer, Lillstrumpa och Syster Yster å ena sidan, Familjen Kuk å den andra. Här finns också en kör av skedar som sjunger O–I–O–I–O–I, ett litet bibliotek med manus och anteckningsböcker, en scenografi, och en ask full av askar som vänder ut och in på den lägenhet i Stockholm där Westerberg bott och verkat sedan slutet av 1960-talet.
Officeren, fordringsägaren, hustrun - vi känner igen dem från Strindbergs dramatik. Men innan de hamnade där hade de länge varit dockteaterns stöttepelare.
August Strindberg var mycket intresserad av dockteater, den minsta teatern som ofta återspeglat den ”stora” teatern. Kasper-teatern fascinerade honom, men han blev också alltmer intresserad av asiatiska skuggspel.
Margareta Sörenson, dans- och teaterkritiker, har fördjupat sig i dockteaterns samtid och historia, och berättar om Strindberg och dockorna. Och något också om Staffan Westerberg.


Söndag 16/2 kl.14.30-15.30 håller Lars Ring ett samtal med Staffan Westerberg om hans rika konstnärliga gärning.
Plats: Palme-salen i ABF-huset på Sveavägen.
Sista föreställningen spelas sedan av Staffan och August kl.16
på Strindbergs Intima Teater.
